Home

Producten van de hongingbij  

Reeds in de oudheid werd de honingbij geroemd om haar producten. Enerzijds door het gebruik van producten die bedoeld zijn om te consumeren, zoals honing en honingwijn ( Mede) . Anderzijds door het gebruik van "nevenproducten" van de honingbij die gebruikt werden als geneesmiddel. In de huidige tijd zijn deze toepassingen nog steeds van kracht. Sterker nog, de intuÔtieve wijze waarop in de oudheid gebruik werd gemaakt van deze bijenproducten is heden ten dage door de moderne wetenschap onderzocht en in veel gevallen bevestigd. Om U in 'bijenvlucht' kennis te laten maken met deze specifieke bijenproducten volgt hieronder een beschrijving ervan.

Honing: Volg deze link met uitgebreide informatie over honing


Propolis:
Volg deze link met uitgebreide informatie over propolis

Stuifmeel:
Stuifmeel was van oorsprong dat gedeelte van het meel dat in de molen verstuift en in mindering werd gebracht op dat wat de molenaar moest afleveren. Wij kennen het begrip stuifmeel echter van de stuifmeelpollen die door de honingbij verzameld wordt bij de diverse bloemen. De honingbij verzameld het stuifmeel aan de korfjes aan beide achterpoten, vliegt daarmee terug naar de bijenkast, waar het rondom het broednest met jonge bijen wordt bewaard als eiwitreserve voor de winter. Een klompje stuifmeel kan ongeveer 15 mg stuifmeelkorrels bevatten ( gezamenlijk ongeveer 2 miljoen stuks). Een potje met honing kan tussen de een en vijf miljoen pollenkorrels bevatten. Stuifmeelpollen zijn niet alleen van levensbelang voor de eiwitvoorziening van de bijenlarfjes, maar bevat als voedingssupplement ook voor de mens essentiŽle stoffen, namelijk:

Eiwitten 30 %, waarvan een derde als vrije aminozuren
Koolhydraten 30 %
Vetten 20 % waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren
Mineralen: calcium, fosfor, kalium, natrium, magnesium
Sporenelementen: jodium, kobalt, koper, mangaan, molybdeen, nikkel, zink, zwavel.
Vitaminen A, B 1 en 2, C, E, Foliumzuur, Nicotinezuur, Pantotheenzuur, Pyridoxine.

Stuifmeelpollen kunnen gebruikt worden tegen:
Spijsverteringsproblemen,
Hooikoorts, Stress, premenstruele klachten, Lage weerstand, gevoel van lusteloosheid
Doorbloedingsstoornissen
Slechte haargroei
Prostaatklachten
Verslapping van de huid.

Onderhoudsdosering:
Neem dagelijks voor het ontbijt een theelepel stuifmeel, eventueel met yoghurt of honing. Dit is voldoende ter verbetering van uw algehele conditie. Hierdoor kan de algehele weerstand worden verbeterd / opgebouwd. Het helpt bijvoorbeeld tegen hooikoorts in de zomer en griep en verkoudheid in de winter. In acute situaties kan men het best drie maal daags , voor het eten, een eetlepel nemen, totdat er verbetering optreedt.

Koninginnegelei:
Koninginnegelei is het voedsel wat de jonge larfjes krijgen toegediend als zij voorbestemd worden om koningin te worden in plaats van werkbij. Door deze gelei bij larfjes van 3 dagen weg te zuigen, kan de imker deze heilzame stof winnen voor menselijke consumptie. Vanwege het arbeidsintensieve karakter is dit een duur product. Door mensen wordt koninginnegelei bijvoorbeeld gebruikt als middel bij het herstel van littekens, zit het verwerkt in cosmetica. In Oosterse landen wordt het ook gebruikt als middel om de weerstand te verhogen.
Bijenwas:
Bijenwas wordt door de imker gewonnen als de raten te oud zijn om nog voor de honingoogst te worden gebruikt. Deze was wordt gesmolten en kan dan bijvoorbeeld weer worden gebruikt voor het maken van kunstraat, waskaarsen, boenwas. Het kan ook gebruikt worden bij batikken of als mondstuk bij enkele muziekinstrumenten. Uit overleveringen is bekend dat er mensen zijn die de bijenwas gebruiken bij mensen die erg benauwd zijn. De was wordt au-bain-marie verhit. Als deze vloeibaar is wordt er een flanellen doekje in gedompeld, wat daarna op de rug en borst van diegene wordt gelegd die benauwd is. De benauwdheid blijkt dan minder te worden. Het is daarbij natuurlijk van belang om op te letten dat de was niet zo heet is dat er brandwonden ontstaan.

Andere bijenprodukten:
De toepassing van honing, propolis en andere bijenproducten in food en nonfood producten is zo groot dat het te ver voert om een algehele opsomming te geven. Enkele voorbeelden zijn echter honingwijn. honingbier, honinglikeur, het aloude mede, honingsnoep, zeep, boenwas.

In het algemeen geldt dat het belangrijk is dat U bijenproducten uit eigen streek, regio, land gebruikt. Dit in verband met de specifieke pollen uit uw eigen leefomgeving. Honing uit Latijn Amerika bevat immers weer andere pollen als in West Europa cq Nederland.

 


Meer produkten van de honingbij:

Honing
Propolis
Koninginnegelei, Bijenwas, Stuifmeel

 

 

 

 

 
(c) 2019 Afvallen-Vasten.nl
Bijgewerkt tot: 12 oktober 2019